Ηλεκτροακουστική και Ακουστική Χώρων (TEC822)
To μάθημα "Ηλεκτροακουστική και Ακουστική Χώρων" είναι μάθημα επιλογής που διδάσκεται στο Η' εξάμηνο του νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση εννοιών που σχετίζονται με τεχνολογίες ηλεκτροακουστικών μετατροπέων (π.χ. μικροφώνων και μεγαφώνων) και ηλεκτρικών συστημάτων ήχου (π.χ. προενισχυτών, μεικτών, ενισχυτών ισχύος κ.λ.π.), εστιάζοντας σε θέματα υλοποίησής τους καθώς και χρήσης τους. Παράλληλα, παρουσιάζονται και οι βασικές αρχές ανάλυσης της ακουστικής συμπεριφοράς χώρων. Ο τελικός στόχος του μαθήματος είναι ο συνδιασμός των περιοχών της ηλεκτροακουστικής και την ακουστικής χώρων, βοηθώντας στην μελέτη ολοκληρωμένων ηηχητικών εγκαταστάσεων. Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται με εβδομαδιαίες δίωρες διαλέξεις και συμπληρώνεται από μία ώρα φροντιστηρίου, καθώς επίσης και ώρες εργαστηριακής άσκησης φοιτητών κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης σε πρακτικό επίπεδο.
Σύντομη περιγραφή του μαθήματος
Ορισμός ηλεκτροακουστικού συστήματος, η αλυσίδα της ηλεκτροακουστικής εγγραφής και αναπαραγωγής. Ορισμός σταθμών ηχητικού σήματος. Τεχνολογίες μικροφώνων, βασικές αρχές και χαρακτηριστικά λειτουργίας. Μικρόφωνα για στερεοφωνική και πολυκαναλική ηχογράφηση. Τεχνολογίες μεγαφώνων, βασικά μεγέθη και χαρακτηριστικά. Το σύστημα μεγαφώνου ηχείου. Νέες μορφές και τεχνολογίες ακουστικής εκπομπής. Συστήματα προενίσχυσης/ μίξης και ενίσχυσης ισχύος. Τυπικές αναλογικές και ψηφιακές διασυνδέσεις ηλεκτροακουστικών συστημάτων. Διάδοση του ηχητικού κύματος σε κλειστούς χώρους, το φαινόμενο της ανάκλασης. Ιδιότητες ηχοαπορροφητικών υλικών. Αρχιτεκτονική ακουστική, προσδιορισμός ακουστικών απαιτήσεων χώρων αναλόγως της χρήσης, ποσοτικές και ποιοτικές παράμετροι καλής ακουστικής. Μοντέλα και τεχνικές προσομοίωσης ακουστικής χώρων: βελτίωση της ακουστικής συμπεριφοράς κλειστών χώρων με χρήση ηλεκτροακουστικών συστημάτων. Βασικά θέματα ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας.
Ώρες & αίθουσες διδασκαλίας (Εαρινό εξάμηνο 2013 - 2014)
Διάλεξη / θεωρία:
TBA
Φροντιστήριο:
TBA
Εργαστήριο:
TBA
Σημειώνεται ότι σε όλες τις ώρες διδασκαλίας (με εξαίρεση αυτές των εργαστηρίων), τηρείται το ακαδημαϊκό τέταρτο της ώρας
Βασική βιβλιογραφία
Γ. Παπανικολάου, Ηλεκτροακουστική (Β' έκδοση), Εκδόσεις University Studio Press, ISBN: 978-960-12-1394-1 (κωδικός συστήματος εύδοξος: 17313)
Σπ. Λουτρίδης, Ηλεκτροακουστική και Ηχητικές Εγκαταστάσεις, Εκδόσεις ΣΤΕΛΛΑ ΠΕΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, ISBN: 978-960-411-687-4 (κωδικός συστήματος εύδοξος: 85112)
Εργαστηριακές Ασκήσεις
Μετά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων και εντός προθεσμίας δέκα ημερών παραδίδεται μέσω του e-class αναφορά εκτέλεσης σε ηλεκτρονική μορφή (.doc ή .pdf) η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει:
Εξώφυλλο με τα στοιχεία της εργασίας, τα προσωπικά στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών και αριθμός μητρώου) και η ομάδα / ημερομηνία εκτέλεσης της άσκησης
Ενότητα «Εισαγωγή» στην οποία αναφέρονται επιγραμματικά οι στόχοι της άσκησης
Ενότητα «Θεωρία» στην οποία δίνεται ο ορισμός και η θεωρητική περιγραφή του αντικειμένου της άσκησης
Ενότητα «Υλοποίηση του πειράματος», στην οποία δίνεται περιγραφή της διαδικασίας εκτέλεσης του πειράματος που πραγματοποιήθηκε (ποιό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε, την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τους τυχόν περιορισμούς που επιβάλει η μεθοδολογία αυτή κ.λ.π.)
Ενότητα «Αποτελέσματα» στην οποία δίνονται τα αποτελέσματα υπό μορφή πινάκων και διαγραμμάτων
Ενότητα «Συμπεράσματα» όπου συνοψίζονται σε μία-δύο παραγράφους η εργασία και το πείραμα που εκτελέστηκε και ερμηνεύονται ποιοτικά τα αποτελέσματα και οι τυχόν αποκλίσεις που παρατηρούνται σε αυτά από τα αναμενόμενα
Εξετάσεις μαθήματος
Η τελική εξέταση του μαθήματος είναι γραπτή. Η συνολική βαθμολογία του μαθήματος προκύπτει ως ο ζυγισμένος μέσος όρος της βαθμολογίας των εργαστηριακών εργασιών και της τελικής εξέτασης. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 30% και 70% αντίστοιχα. Η ημερομηνία της τελικής εξέτασης θα γνωστοποιηθεί με την ανακοίνωση τους προγράμματος εξετάσεων από την γραμματεία.
Ανάλυση ύλης μαθήματος
- Ενότητα 1:
- Ενότητα 2:
- Ενότητα 2:
- Ενότητα 2:
- Ενότητα 3:
- Ενότητα 4:
- Ενότητα 5: Συστήματα μίξης και ενίσχυσης
- Ενότητα 6:
- Ενότητα 7: Ηχητικές εγκαταστάσεις ανοικτών χώρων
- Ενότητα 8: Ηχητικές εγκαταστάσεις ανοικτών χώρων
Λίστα εργαστηριακών ασκήσεων
- Εργαστηριακή άσκηση 1: Μέτρηση απόκρισης συχνότητας και κατευθυντικότητας μικροφώνων
- Εργαστηριακή άσκηση 2: Μέτρηση λόγου σήματος-προς-θόρυβο συστήματος ηχητικής μίξης
- Εργαστηριακή άσκηση 3: Μέτρηση απόκρισης ηχείου
- Εργαστηριακή άσκηση 4: Μοντελοποίηση ακουστικής συμπεριφοράς χώρου με χρήση λογισμικού ακουστικής εξομοίωσης
- Εργαστηριακή άσκηση 5: Ακουστική μελέτη κλειστού χώρου
- Εργαστηριακή άσκηση 6:
Επιστροφή
Ανδρέας Φλώρος Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τεχνολογίας Υπολογιστών |
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο |
Διεύθυνση Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πλατεία Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα 49100 Κέρκυρα |
Τηλέφωνο | 26610 87725 |
Fax | 26610 87866 |
Skype | audioguy_gr |
floros@ionio.gr |