gr gr Ελληνικά en en English
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ψηφιακή επεξεργασία ήχου

Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου (TEC622)

To μάθημα "Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου" είναι μάθημα επιλογής που διδάσκεται στο ΣΤ' εξάμηνο του νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση εννοιών της τεχνολογίας που σχετίζονται με την ψηφιακή επεξεργασία του ήχου και την υλοποίηση αντίστοιχων συστημάτων σε λογισμικό και υλικό, με επιμέρους σκοπό την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων, των αδυναμιών και της συγκριτικής απόδοσης των τεχνικών αυτών. Η προσέγγιση αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές να είναι σε θέση να επιλέγουν και να προσαρμόζουν υφιστάμενες τεχνικές και συστήματα ψηφιακής επεξεργασίας στα πλαίσια της γενικότερης εφαρμογής που καλούνται να υλοποιήσουν. Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται με εβδομαδιαίες δίωρες διαλέξεις και συμπληρώνεται από ώρες εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζονται πρακτικά ζητήματα ψηφιακής επεξεργασίας του ήχου για εμπέδωση της ύλης και περαιτέρω κατ' οίκον εξάσκηση των φοιτητών.

Σύντομη περιγραφή του μαθήματος

Εισαγωγή, η έννοια και η διαχείριση της κυματομορφής. Βασικές βαθμίδες επεξεργασίας ηχητικών δεδομένων: άθροιση σημάτων, καθυστέρηση και εφαρμογή κέρδους. Εφφέ δυναμικής περιοχής: παραμόρφωση, συμπίεση και περιορισμός δυναμικής περιοχής. Noise-gating και μίξη ηχητικών σημάτων. Τεχνικές χωροτοποθέτησης του ήχου σε στερεοφωνικά και πολυκάναλα συστήματα (panning) και εφφέ τύπου fade-in/ out. Επισκόπηση τεχνολογίας ψηφιακών φίλτρων για ηχητικά δεδομένα. Υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων με μονάδες κέρδους/ καθυστέρησης για την δημιουργία ακουστικών εφφέ. Εφφέ με χρήση καθυστέρησης: flanging/chorus, μονάδες αντήχησης υλοποιημένες μέσω καταγραφής κρουστικής απόκρισης χώρων, υλοποίηση αντήχησης με στατιστικές μεθόδους. Μονάδες ισοστάθμισης, τράπεζες φίλτρων. Εφφέ μεταβολής της συχνότητας: αλλαγή τονικότητας ήχου, vocoding και ring modulation. Χρονικά μεταβαλλόμενα εφφέ. Διάδραση και συστήματα επεξεργασίας ήχου, ανάπτυξη αλγορίθμων ελέγχου των παραμέτρων των ακουστικών εφφέ από διαδραστικά συστήματα.


 

Ώρες & αίθουσες διδασκαλίας (Εαρινό εξάμηνο 2013 - 2014)

Διάλεξη / θεωρία:
ΤΒΑ
Εργαστήριο:
ΤΒΑ

Σημειώνεται ότι σε όλες τις ώρες διδασκαλίας (με εξαίρεση αυτές των εργαστηρίων), τηρείται το ακαδημαϊκό τέταρτο της ώρας


Βασική βιβλιογραφία

A. Antroniou, Ψηφιακή επεξεργασία σήματος, Εκδόσεις Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε, ISBN: 978-960-418-188-9 (κωδικός συστήματος εύδοξος: 18549117)
McCLELLAN, SCHAFER, YODER, Θεμελιώδεις έννοιες της επεξεργασίας σημάτων, Εκδόσεις ΓΚΟΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., ISBN: 978-960-877-104-8 (κωδικός συστήματος εύδοξος: 13255848)


Εργαστηριακές Ασκήσεις

Μετά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων και εντός προθεσμίας 10 ημερών παραδίδεται αποκλειστικά μέσω του e-class γραπτή αναφορά εκτέλεσης σε ηλεκτρονική μορφή (.doc ή .pdf) η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει:

Εξώφυλλο με τα στοιχεία της εργασίας, τα προσωπικά στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών και αριθμός μητρώου) και η ομάδα / ημερομηνία εκτέλεσης της άσκησης
Ενότητα «Εισαγωγή» στην οποία αναφέρονται επιγραμματικά οι στόχοι της άσκησης
Ενότητα «Θεωρία» στην οποία δίνεται ο ορισμός και η θεωρητική περιγραφή του αντικειμένου της άσκησης
Ενότητα «Υλοποίηση του πειράματος», στην οποία δίνεται περιγραφή της διαδικασίας εκτέλεσης του πειράματος που πραγματοποιήθηκε (ποιό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε, την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τους τυχόν περιορισμούς που επιβάλει η μεθοδολογία αυτή κ.λ.π.)
Ενότητα «Αποτελέσματα» στην οποία δίνονται τα αποτελέσματα υπό μορφή πινάκων και διαγραμμάτων
Ενότητα «Συμπεράσματα» όπου συνοψίζονται σε μία-δύο παραγράφους η εργασία και το πείραμα που εκτελέστηκε και ερμηνεύονται ποιοτικά τα αποτελέσματα και οι τυχόν αποκλίσεις που παρατηρούνται σε αυτά από τα αναμενόμενα


Εξετάσεις μαθήματος

Η τελική εξέταση του μαθήματος είναι γραπτή. Η συνολική βαθμολογία του μαθήματος προκύπτει ως ο ζυγισμένος μέσος όρος της βαθμολογίας των εργαστηριακών εργασιών και της τελικής εξέτασης. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 30% και 70% αντίστοιχα. Η ημερομηνία της τελικής εξέτασης θα γνωστοποιηθεί με την ανακοίνωση τους προγράμματος εξετάσεων από την γραμματεία.

 

Ανάλυση ύλης μαθήματος
Λίστα εργαστηριακών ασκήσεων

Επιστροφή
Ανδρέας Φλώρος
Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός
& Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Διεύθυνση
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πλατεία Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα
49100 Κέρκυρα
Τηλέφωνο 26610 87725
Fax 26610 87866
Skype audioguy_gr
Email floros@ionio.gr