gr gr Ελληνικά en en English
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Envion: Οπτικοακουστική εγκατάσταση για την απεικόνιση διαδικτυακών μηνυμάτων

Ψηφιακή Τέχνη

Τηλεματική Τέχνη

Τέχνη Λογισμικού

Σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα και Πληροφορία. Το Envion ταξιδεύει τον συμμετέχοντα - χρήστη στο χώρο της άϋλης πληροφορίας του κυβερνοχώρου, αναπαριστώντας την οπτικοακουστικά και δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνθέσει νέα, αποτυπώνοντας το ίχνος της.


Envion: Οπτικοακουστική εγκατάσταση για την απεικόνιση διαδικτυακών μηνυμάτων περιβαλλοντικού περιεχομένου

Το Envion είναι μία διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο σύντομων μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης twitter, τα οποία σχετίζονται με το θέμα «περιβάλλον». Το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η συνολική ιδέα, οι επιρροές και τα διάφορα τεχνικά ζητήματα και οι περιορισμοί που αντιμετωπίσθηκαν, επιβεβαίωσαν τον πειραματικό χαρακτήρα του έργου, από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι και την επίδειξή του στο κοινό.

Η αναζήτηση για την ανάπτυξη του θεωρητικού υπόβαθρου του έργου οδήγησε στις αρχές της Ψηφιακής Τέχνης και πιο συγκεκριμένα στις υποκατηγορίες της Διαδικτυακής και της Τηλεματικής Τέχνης, καθώς και της Τέχνης Λογισμικού (Software Art). Πέραν αυτών, το Envion μπορεί να ενταχθεί σε ένα είδος σύγχρονης τέχνης, η οποία αξιοποιεί την δυναμική και την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων, ως φορέων διάχυσης, αλλά και οργάνωσης της πληροφορίας. Η εξοικείωση με τα κοινωνικά δίκτυα και η κατανόηση των τρόπων χρήσης και των κίνητρων που ωθούν τους χρήστες στην ένταξή τους σε αυτά ήταν στοιχειώδης για την ανάπτυξη του έργου. Η συνολική προσέγγιση του θέματος αποτέλεσε εξαρχής μία πρόκληση, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων, της μη άμεσα ελέγξιμης πληροφορίας και της ακαθόριστης συχνότητας εμφάνισης των μηνυμάτων.

Ο ίδιος ο τίτλος του έργου Envion αποτελεί ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει την ελληνική λέξη ‘έμβιον’ με τα τέσσερα πρώτα γράμματα της λέξης ‘environment’, της λέξης η οποία χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα και διαχωρισμό προς απεικόνιση όλων των μεταδιδόμενων σε παγκόσμια επίπεδο twitter μηνυμάτων. Η λέξη ‘έμβιον’ ορίζεται ως αυτό που έχει τις ιδιότητες και τις λειτουργιές που συνιστούν το βιολογικό φαινόμενο της ζωής και χρησιμοποιείται στην περίπτωση αυτή συμβολικά, αλλά και ειρωνικά, αφού το τελικό έργο μπορεί να είναι ‘ζωντανό’ (έμβιο) μόνο όταν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, το έργο είναι τόσο ζωντανό, όσο μπορεί να θεωρηθεί ο ‘άϋλος’ κυβερνοχώρος και η ψηφιακή πληροφορία.

Το Envion αποτελεί ένα σύνθετο οπτικοακουστικό περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την απτή αναπαράσταση αυτού του άϋλου κυβερνοχώρου, ή ακόμα και να επέμβει σε αυτόν, εισάγοντας πληροφορία υπό μορφή γραπτού μηνύματος twitter.

Η εγκατάσταση Envion αποτελεί το αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας του κ. Γεώργιου Στυλιανού, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 7ο Φεστιβάλ Οπτκοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Ιούνιο του 2013.


Φωτογραφίες:
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Πτυχιακή εργασία του κ. Γεώργιου Στυλιανού
Ενημέρωση: 13-11-2015 16:49 - Μέγεθος: 3.12 MB

Επιστροφή
Ανδρέας Φλώρος
Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός
& Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Διεύθυνση
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πλατεία Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα
49100 Κέρκυρα
Τηλέφωνο 26610 87725
Fax 26610 87866
Skype audioguy_gr
Email floros@ionio.gr