gr gr Ελληνικά en en English
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ambiStar: Διαδραστική εγκατάσταση για την ηχητική ενατένιση του έναστρου ουρανού

Αστερισμοί, πλανήτες, σύμπαν, έτη φωτός. Είναι μερικές από τις έννοιες που κάνουν την ανθρώπινη φαντασία να καλπάζει, που διεγείρουν τον ανθρώπινο νου και τον προκαλούν στο γοητευτικό ταξίδι της εξερεύνησης του αχανούς σύμπαντος. Παρακινούν το ανθρώπινο βλέμμα στην ενατένιση του έναστρου ουρανού. Αυτή η ενατένιση, γεννά την επιθυμία της κατανόησης του τρόπου της δημιουργίας των άστρων, των φυσικών νόμων που τα κινούν, και το πως θα ήταν εφικτό να πλησιάσει ο άνθρωπος κοντά τους.

Η επιθυμία του ανθρώπου να πλησιάσει τα αστέρια, ήταν η βασική ιδέα που οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας για την υλοποίηση της εγκατάστασης ambiStar. Μέσα από την χρήση της διάδρασης, γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί ο χρήστης στην παρατήρηση του έναστρου ουρανού και να μπορέσει να οδηγηθεί στην «ψηλάφηση» και «αναδιάταξη» των άστρων. Ορμώμενοι από την ιδέα πως όλοι μας, όταν ξαπλώνουμε και παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό, σχεδόν πάντα επικεντρωνόμαστε σε ένα αστέρι το οποίο μας κάνει εντύπωση και το παρατηρούμε εντονότερα από τα υπόλοιπα, προέκυψε το βασικό στοιχείο του σεναρίου, το οποίο μπορεί να συνοψισθεί στην φράση «μετακίνησε το αστέρι σου στο σύμπαν». Η συνολική ιδέα εμπλουτίστηκε και από στοιχεία που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες (μαθητές του Πυθαγόρα), αλλά και αργότερα ο αστρονόμος Kepler, αντιστοιχούσαν ήχους, μελωδίες στις κινήσεις/τροχιές των πλανητών και αστεριών.

Στην εγκατάσταση ambiStar, ο χρήστης με τις κινήσεις του χεριού του, καλείται να μεταβάλλει το οπτικό αλλά και το ηχητικό περιεχόμενό της. Σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις του χεριού του μεταβάλλουν τη θέση ενός αστεριού στον έναστρο ψηφιακό ουρανό, προσφέροντας έναν μηχανισμό χωρικής διάδρασης. Οι αλλαγές αυτές συνδιάζονται με την αντίστοιχη μεταβολή του τρισδιάστατου ηχητικού πεδίου, σε μία απόπειρα ηχητικής αναπαράστασης του σύμπαντος. Η αναπαράσταση αυτή υλοποιείται μέσα από την σύνθεση ενός αληθοφανούς διαστημικού ηχοτοπίου, βασιζόμενου στην ιδέα πώς κάθε ουράνιο σώμα παράγει «βόμβο» σε διαφορετικό τονικό ύψος, ανάλογα με την απόσταση του από το σημείο παρατήρησης. Οι αποστάσεις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων συσχετίζονται με τις ίδιες τις αναλογίες που υπάρχουν μεταξύ των μουσικών διαστημάτων και έτσι όλα τα ουράνια σώματα μαζί παράγουν μια ουράνια μελωδία.

Η διαδραστική εγκατάσταση ambiStar ήταν το αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας του κ. Νικόλαου Γρηγορίου, η οποία παρουσιάσθηκε στο κοινό στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας τον Μαϊο του 2009. Κύριος άξονας της εργασίας ήταν ο συνδυασμός τεχνικών τρισδιάστατης προβολής ήχου στο χώρο για την απεικόνιση του ακριβούς διαστημικού ηχοτοπίου και χωρικής διάδρασης. Η τεχνική σύνθεσης του τρισδιάστατου ηχητικού πεδίου που χρησιμοποιήθηκε είναι η ευρέως διαδεδομένη κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση ambisonics, η οποία υλοποιήθηκε σε λογισμικό πραγματικού χρόνου.


Φωτογραφίες:
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Πτυχιακή Εργασία Νικόλαου Γρηγορίου
Ενημέρωση: 13-11-2015 17:39 - Μέγεθος: 2.36 MB

Επιστροφή
Ανδρέας Φλώρος
Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός
& Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Διεύθυνση
Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πλατεία Ελευθερίας, Παλαιά Ανάκτορα
49100 Κέρκυρα
Τηλέφωνο 26610 87725
Fax 26610 87866
Skype audioguy_gr
Email floros@ionio.gr